Bespovratna sredstva za socio-ekonomski razvoj Bačke

Bez autora
Mar 16 2012

Regionalna razvojna agencija Bačka poziva preduzetnike, mala i srednja preduzeća i opštine sa teritorije Bačke da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u 2012. godini. U toku su tri javna poziva za dodelu bespovratnih novčanih sredstava. Prvi javni poziv odnosi se na dodelu bespovratnih sredstava u okviru mere za sufinansiranje inicijativa jedinica lokalne samouprave za pripremu i sprovonenje projekata u 2012. godini. Cilj mere je podrška jedinicama lokalne samouprave za pripremu i sprovođenje projekata koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture i druge infrastrukture koja doprinosi stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, unapređenje životne sredine, otvaranje i razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i zadruga, povećanje zapošljavanja, inovativnosti i konkurentnosti; razvoj usluga za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge; promociju regionalnog identiteta i brendiranje regiona, za sufinansiranje učešća u projektima koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih izvora od značaja za regionalni i lokalni razvoj i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje.

Bespovratna sredstva za socio-ekonomski razvoj BačkeRegionalna razvojna agencija Bačka poziva preduzetnike, mala i srednja preduzeća i opštine sa teritorije Bačke da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u 2012. godini.

U toku su tri javna poziva za dodelu bespovratnih novčanih sredstava.

Prvi javni poziv odnosi se na dodelu bespovratnih sredstava u okviru mere za sufinansiranje inicijativa jedinica lokalne samouprave za pripremu i sprovonenje projekata u 2012. godini.

Cilj mere je podrška jedinicama lokalne samouprave za pripremu i sprovođenje projekata koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture i druge infrastrukture koja doprinosi stvaranju povoljnih uslova za poslovanje, unapređenje životne sredine, otvaranje i razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i zadruga, povećanje zapošljavanja, inovativnosti i konkurentnosti; razvoj usluga za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge; promociju regionalnog identiteta i brendiranje regiona, za sufinansiranje učešća u projektima koji se finansiraju iz domaćih i međunarodnih izvora od značaja za regionalni i lokalni razvoj i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne, prekogranične i međunarodne saradnje.

Drugi javni poziv odnosi se na dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima (MSP), preduzetnicima i zadrugama za jačanje inovativnosti. Opšti cilj mere jeste podrška razvoju kulture investiranja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga u inovativnost radi povećanja konkurentnosti, kroz učešće u sufinansiranju opravdanih troškova za sledeće aktivnosti: razvoj novog proizvoda ili usluge, značajno poboljšanje postojećeg proizvoda ili usluge, izrada novih kolekcija u modnoj industriji, izrada idustrijskog dizajna/redizajna proizvoda, izrada nove ambalaže proizvoda, marketing planiranje razvoja proizvoda/usluge, poboljšanje postojećeg i uvođenje novog procesa proizvodnje, otkup prava na domaći patent/mali patent i patentnu dokumentaciju. Ukupno raspoloživa sredstva za sprovođenje ove mere iznose 50.000.000,00 dinara.

Treći javni poziv odnosi se na podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) koja imaju tendenciju brzog rasta – gazele. Opšti cilj mere jeste unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, koji svojim poslovanjem ostvaruju uspeh na tržištu, povećavaju zaposlenost i ubrzano se razvijaju kroz podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i njihovom dinamičnijem rastu; povećanje vrednosti i obima prometa brzorastućih malih i srednjih preduzeća na domaćem i međunarodnom tržištu; povećanje internacionalizacije MSP; povećanje učešća onih MSP koja rastu zahvaljujući izvozu; povećanje direktnih ulaganja u dinamična preduzeća. Ukupno raspoloživa sredstva za sprovonenje ove mere iznose 30.000.000,00 dinara.

Svi subjekti sa prostora Bačke koji su zainteresovani da podnesu zahtev za dodelu bespovratnih sredstava po raspisanim javnim pozivima potrebno je da se jave u Regionalnu razvojnu agenciju Bačka koja je akreditovana od strane Nacionalne agencije za regionalni razvoj za sprovođenje mera podrške.

Više informacija o raspisanim pozivima može se naći na internet stranicama agencije. Informacije je takođe moguće dobiti putem mejla office@rdabacka.rs ili kontakt telefona 021/557 – 781.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik